Webfejlesztés blog  by momentoom.
Momentoom.hu logo  Facebook

A designerek mekkája, a dribbble közösség.

A designerek, pont úgy mint bármilyen más művészek, szeretik megnézni mások alkotásait, hiszen ebből lehet a legtöbbet meríteni. Ihletet szerezni egy-egy ötlet tovább gondolására vagy bizonyos formák sajátos felhasználására. Az új generációs designerek már az interneten értékelik egymás műveit, ez a hely pedig a dribbble.

Olyan sokféle design készíthető manapság. Kezdve a mobilalkalmazásoktól, a Facebook page-n keresztül a Twitter hátteren át, saját betűtípusokkal vagy csak egy egyszerű felhasználói felület ikonkészletéig. Tényleg már számon se lehet tartani az eltérő területekre tervezett kreatív design terveket. Eleinte voltak közösség formáló próbálkozások a különböző területekre fókuszálva, de ezeknek nem igazán volt sok értelme.

Ekkor jött a remek ötlet, hogy mi lenne, ha készítenének egy össznépi design megosztó és jól kitárgyaló portált - hiszen kereslet az lenne rá. Az ötlet jó volt, a kivitelezés minimalista és megfelelő, így megalakult a dribbble (igen, 3 bé-vel), a photoshop mágusok gyűjtőhelye. Létre tudsz hozni a weboldalon designer vagy egyszerű, böngésző profilt. Magától értetődően a designer tölthet fel alkotásokat is, a böngésző mezei felhasználó csak nézelődhet és értékelhet. Lehetőséget nyújtanak teljes méretű képek feltöltésére, ahol pixelről pixelre át lehet vizsgálni mások munkáit. Ezt egyébként kb. 40%-ban teszik meg a designerek, mivel feltehetőleg nem szeretnék, hogy egy-az-egyben ellopják a munkáikat.

Dribbble

Az designerek közti elterjedettséget jól mutatja, hogy sokszor olyan nagy projektek skiccei is felkerülnek az oldalra, amik még hivatalosan meg sem jelentek, viszont néhány hónap múlva már a hírekből hallasz a dologról, olyan pozitív fogadtatást kapott. Speciel a Ghost blogoló felület - itt irtunk róla - tervei is már fent voltak a weboldalon, amikor még nem is lehetett tudni igazán mi is az. Később pedig a hírekben találkoztunk vele, hogy milyen jó dolog is az.

Kis hazánkat tekintve is teljesen elfogadható a helyzet. Magyarországi weboldalak között böngészve egy olyat sem találni, ahol a hazai vezető designerek munkáit összegyűjtve megtalálod (ahogy más országokban sem, ezért is jó a dribbble). A munkákat böngészve nem egyszer futhatsz bele egy igen magyarosan csengő névbe, majd amint megnézed a profilját a designernek, kiderül hogy azonos országból származtok. Amióta megismertük a dribbble-t, annál inkább büszkék vagyunk a magyar designerekre, hiszen egyértelműen megállják a helyüket a nemzetközi top kollégák között.

Gyakran szoktuk fellapozni a weboldalt új honlap készítésekor. Egy igazán kreatív és produktív közösséget hozott létre a dribbble ezért sok ötletet lehet gyűjteni az ott fellelhető munkákból, megnézni hogy különböző művészek miként alakítottak ki felületeket, majd a tetsző elemeket átalakítva átemelni.


 vissza