Webfejlesztés blog  by momentoom.
Momentoom.hu logo  Facebook

A weboldal összes eleme a te mozgásodat követi, a Parallax effekt.

Reagál a kurzor mozgására, leköveti a telefonod vagy tableted mozgatását. A Parallax effekt életre kelti az egész weboldalt és mélységet ad a rétegednek. Ez az aktuális WOW! érzetet keltő dolog a weboldalak körében.

A weben időről időre feltűnik valami új elem, valami, amire egy ideig minden webfejlesztő lecsap, aztán szépen lassan enyhül az érdeklődés és jön egy másik dolog. Eleinte bomba dolog volt a dropdown (lenyíló) menü, ami segítségével szépen lenyíltak a menüpontok és megjelentek az almenük. Picivel később elkezdett terjedni a kerekítsünk-le-mindent trend. Ez is szépen zakatolt egy ideig, aztán manapság már tényleg csak akkor szabnak körívesre egy sarkot ha az beleillik a designba.

A legfrissebb lehetőségeket a HTML nyelv 5. és a CSS stílusleíró nyelv 3. szabványosítása jelenti, amik olyan szuper dolgokat tartalmaznak, mint a helyzetmeghatározás, animálás, rajzvászon és egyéb finomságok, amelyeket ezentúl minden böngészőnek egységesen tudnia kell, hiszen ezért szabvány.

Ezt a hullámot lovagolta meg ez a csodásan frappáns ötlet, a Parallax. Lényege, hogy megadjuk a weboldalon szereplő elemeinknek a mélységét és a többit elintézi. A hatás magáért beszél, egy rendkívül eye-candy megoldás, amely játékossága mellett még a használhatóság kárára sem megy.

Ezentúl érdemes tudni, hogy Cupertino-ban is szeretik ezt az effektet, hiszen az Apple mobileszközein az iOS 7-en beállított hátterek is ugyanezt a parallax effektet használják. Ennek segítségével tudunk "benézni a képernyő mögé".

Próbáljátok ki ti is:

És így látsz be iOS 7-en a kép mögé:

Parallax iOS


 vissza