Webfejlesztés blog  by momentoom.
Momentoom.hu logo  Facebook

A weboldalak új bázisa, a Twitter-féle gyorsindító (bootstrap)

Még annak idején, 2-3 évvel ezelőtt, amikor új design-t kapott a Twitter, akkor jelent meg a Twitter gyorsindító (ezentúl: bootstrap). Annyira tetszett és bevált a mikroblognak az új megjelenés, hogy elkülönítette az új design elemeket és elérhetővé tette mások számára is, ingyen. Hát nem nagyszerű?

A kezdeti fázisban - amikor még nem a flat volt a menő, hanem a glow (ragyogás) és shadow (árnyékolás) - csak kevesebb kontrollt tartalmazott a bootstrap. Példának okáért voltak gombok, amik közül volt "sima" gomb, aminek szürke volt a háttérszíne, "elsődleges" gomb, aminek kék volt. Jól jött ez a két eltérő funkciójú gomb akkor, ha a weboldal esetleg egy "Mented a változásokat?" dialógus ablakot mutatott, ilyennel biztos mindenki találkozott már. Ekkora az akció gomb, tehát a kiemelt színű, kék gomb az "Igen" volt, míg a "sima" másodlagos gomb a "Mégsem". Ez persze egyszerű dolog és nem sok időbe telik saját elsődleges és másodlagos gombokat tervezni egy weboldalnak, viszont ilyen kis apró értelmes elemeket tartalmaz a bootstrap egytől-egyig.

Ez a kis gyűjtemény sok mindenki érdeklődését felkeltette és hamar népszerűségre tett szert. További jó pont, hogy mindmáig támogatják és folytatólagosan fejlesztik. A mai napra már nem csak stilizált gombokat és beviteli mezőket tartalmaz, hanem reszponzív felosztásokat és hasznos kis scripteket is többek közt. Konkrétan be van építve egy szimpla carousel (amikor egyik irányból a másikba mozdíthatóak a tartalmak effektekkel megspékelve, mint itt) is. Vagy a scrollspy, ami azt teszi lehetővé, ha egy függőlegesen hosszú oldalt böngészel, és van egy navigációja az oldalnak, akkor érzékeli, hogy mikor érsz el az adott menüpont tartalmához és a navigációban átvált rá.

Bootstrap

Ezenkívül a legújabb technikákat használják természetesen. LESS stílus tömörítést, fluid reszponzív elrendezést és mélyre hatoló testreszabási lehetőségeket biztosítanak. Egy egész ikonkészletet is kapsz egy betűtípus fájlba csomagolva, amely tartalmaz minden olyan ikont, ami szóba jöhet a weboldalon, olyan ikonok mint facebook, twitter, nyilak, plusz, mínusz jelek stb. 

Amióta egyre csak terjed, sorban jönnek létre az olyan sablon gyűjtő webhelyek, ahol a bootstrap mutációit kínálják felhasználásra. Ezeket ingyenesen le lehet tölteni és felhasználni az új weboldalhoz és természetesen mindent tudnak, ami a bootstrapből ered. Nézz körül ittitt vagy itt.

Látogasd meg a Bootstrap hivatalos oldalát.


 vissza