Webfejlesztés blog  by momentoom.
Momentoom.hu logo  Facebook

Miért kell szakember minden új honlap elkészítéséhez?

Naponta tízezres számban készülnek egyéni weboldalak, ezres nagyságokban aktiválják ezeket naponta, miért szükséges minden weboldalhoz webfejlesztő csapat igénybevétele? A válasz: nem kell, de ajánlott. Ez egy szakma, és a szakemberei tudják igazán a részleteket, mitől lesz kiemelkedő a Te weboldalad.

Dinamikus vagy statikus

Kezdjük az alapoktól, weboldalakat tekintve - nagy kerekítéssel - két típus létezik: statikus és dinamikus. Egy weboldal akkor statikus, ha nem változik a tartalma túl sűrűn, ez igen egyértelmű. Dinamikus honlapról pedig akkor beszélhetünk, ha viszonylag gyakran jelenik meg rajta új tartalom. Ez nem egy éles határ, viszont jól érzékelteti a következő példa: egy minisztérium weboldalán van egy aloldal, ami egy 8 éves rendelet vagy törvény leírását tartalmazza. Érthető, hogy ez nem fog naponta, sőt hetente vagy havonta sem változni. Egy nap kitalálják, hogy milyen jó funkció lenne, ha lehetne kommentálni a rendeleteket, ezért beépítenek egy kommentálási lehetőséget (funkciót) a törvény leírások alá, amely segítségével bármilyen látogató hozzáfűzheti gondolatait a rendelethez. És ez az a pont, amikor statikusból dinamikus weboldal keletkezik, mivel ezután ha naponta felkeresed az oldalt, valószínűsíthető hogy fogsz új tartalmat (esetünkben hozzászólást) találni.

Amikor még statikus volt ez a weboldal - a példánál maradva -, akkor azt minimális ismeretekkel bárki meg tudta volna csinálni. Egy olyan oldalról van szó, amin egy hosszabb leírás van és semmi több. Ahhoz, hogy elkészüljön ez az oldal igénybe vehetsz online vagy offline honlap készítő alkalmazásokat. Tegyük fel, hogy a weboldalnak van egy egyszerű háttérszíne, egy fehér doboz eleme (mint egy állított A4-es lap) és azon a szöveg, aminek van egy címsora, ami a rendelet címe és egy kisebb betűvel írt leírás. Ilyen triviális oldalt készíthetsz például a Google Sites segítségével, WIX-el vagy egy ingyenes tartalomkezelővel, amihez még tárhelyet is kapsz. Amennyiben offline megoldást szeretnél, ajánlom figyelmedbe az Adobe által kreált Muse-t.

Website mockup

Immár dinamikus

Onnantól fogva viszont, amikor a honlapból dinamikus lesz és megjelenik benne a kommentáló lehetőség, egy tonna új kérdés fog felszínre kerülni, amihez viszont már szakemberre lesz szükséged. Milyen legyen a kommentáló űrlap, egy név és a szöveg? E-mail cím legyen név helyett? Regisztrációra van szükség a kommentáláshoz? A kommentek dátum szerint csökkenve vagy növekedve jelenjenek meg a rendelet alatt? Lehessen kommentekre válaszolni? És ezek még nem is komoly kérdések, továbbá ez csak egy szimpla funkció. Így kerül be a képbe egy webfejlesztő (ehhez ugye még nem kell egy egész csapat).

A leírt példa egyszerűsített és elvonatkoztatott volt, de érezhetően vissza adja, hogy kezdhet el bonyolódni az új weboldal készítése. Természetesen ez nem szabályszerű. Abban az esetben, ha csak egy kis bemutatkozó honlapra van szükség, elérhetőséggel, szolgáltatások/termékekkel akkor nyugodtan állj neki a fentebb említett honlap készítőkkel, viszont amikor egy ennél bonyolultabb dologról van szó, akkor kérd szakemberek segítségét (mondjuk a mienkét ;).


Jelenlegi helyzet

Az a helyzet, hogy még a mai napig nem jutott el odáig a webfejlesztői szakma, hogy olyan tökéletes eszközt (alkalmazást) készítsenek, amivel laikusok is tudnak egészen bonyolult weboldalakat létrehozni fejlesztői tudás nélkül. A legfrissebb eszköz az Adobe Muse, ami a konkurensek tekintetében egészen jónak mondható, viszont még mindig nem képes olyan szintű weboldal készítésére, amely elveszi a fejlesztők munkáját (értsd: laikus nem képes olyat készíteni, fejlesztő Adobe Muse-al is fog tudni).


A válasz

Zárógondolat: most csak a funkcionalitások létrehozásáról beszéltünk, a honlapkészítés azért ennél sokkal diverzíbb. Kell egy kreatív, aki összetesz egy atom webdesign-t. Kell egy építő mókus, aki a grafikus programmal (Adobe Photoshop rendszerint) készített designból kattintható és használható honlapot épít fel. Ezentúl még kell egy fejlesztő, aki megoldja a funkciókat és leprogramozza a működést. (És ha webshop-ot akarsz vagy ügyviteli rendszer szintű portált, akkor egy adatbázis szakértő is ajánlott).

Ezért van szükség szakemberekre a jó weboldalak elkészítéséhez.


 vissza